Bushalte Langendijk

Bus 5. Halte Langendijk. Dat is waar het gebaande pad ophoud te bestaan. De intercity vertrok die ochtend volgens dienstregeling, de bus reed op tijd. Maar daar, dinsdagochtend om negen uur, is er plots niets meer. Het enige gebaande pad is het met vilstift beschreven karton in de rugtas: ‘E19, richting Parijs’.

De bus rijdt verder. Links en rechts zijn een aantal parkeersplaatsen en voor ons is de laatste bebouwing van Breda. Een mevrouw loopt met een hond een parkje in. Uit de richting van het park klinkt het geluid van optrekkende auto’s, door de bomen zien we het rood en groen van de stoplichten bij de rondweg. ‘Daar moeten we heen’, zegt Rick.

Een paar weken geleden onstond het idee om eens liftend en couchsurfend (letterlijk: bij mensen thuis op de bank slapen) door Europa te trekken. Rick en ik. ‘Tsja, waar willen we dan heen?’. Spanje, Frankrijk, Italie, Zwitserland. Overal wilden we wel heen. Maar de werkelijkheid bleek wat ingewikkelder: alleen Utrecht – Barcelona is al 1500 km, wat betekent dat je minstens 14 uur met een wildvreemde mee moet rijden. Misschien wat ambitieus voor ‘n eerste keer.

image

Daarom een helder en uitvoerbaar plan de campagne: dinsdagochtend om 5.44 met de trein vanuit Hoogeveen naar Breda, vanaf daar liftend naar Parijs. Twee dagen later terugliften Brussel, een nachtje daar en vrijdagavond vóór het avondeten terug in Hoogeveen.

We staan voor halte Langendijk aan de rand van Breda. Dinsdagochtend, negen uur. De backpack op de rug. In de verte de stoplichten van de rondweg. ‘On y va’.

Rick en Tjeerd gingen tussen de tentamens door low-budget op vakantie: per lift en bij mensen thuis op de bank reisden ze langs de hoofdsteden van Frankrijk en België. De komende dagen hier een reisverslag door de ogen van de mensen die ze ontmoetten. Vandaag deel 1: Bushalte Langendijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *