Met de bijbel op vakantie

“1. In den beginne schiep God den hemel en de aarde.” (Bijbel, Genesis, pagina 7). Dit is de eerste en alles omvattende zin van de Bijbel die voor mij op het tafeltje ligt. De bijbel die ik gisteren, zaterdag, heb gekregen van een van de familie’s die het park ging verlaten. Ik heb me voorgenomen die bijbel, stukje bij beetje en vanaf het begin, te lezen. Inmiddels ben ik dus al voorbij de eerste zin. Een hele stap.

Twee weken geleden kwamen de negenenvijftig Nederlandse gezinnen aan. Midden in Zuid Frankrijk, op het Nederlandse park Vacance du Soleil, waar ik werk. Buiten miezert het als de gezinnen een voor een de sleutel komen halen. Ál deze gezinnen hebben een ding gemeen: ze hebben hun reis geboekt via de christelijke reisorganisatie Vakanz. Alle, ruim driehonderd, mensen op het park zijn overtuigd christen. Tot aan de recreatieteam-meisjes in de studio naast mij aan toe. Veel van mijn vooroordelen blijken die eerste dag waar; visjes op auto’s, rokken, kettinkjes met kruizen om de nek.

Ik zou nu kunnen omschrijven hoe de twee weken, dag na dag, zijn verlopen. Over het animatieteam dat christelijke liedjes met de kinderen zingt, de zondag waarop iedereen twee keer naar de kerk gaat en de zon die steeds feller gaat schijnen. Over de jongeren die geen televisie hebben maar wel uitzendinggemist kijken, de keer dat ik uit interesse mee naar de kerk ben geweest en alle gesprekken en verbaasde reactie’s die dat heeft opgeleverd. Maar dat alles doe ik niet. In plaats daarvan sla ik in dit verhaal twee weken over en beland ik bij de dag dat iedereen weggaat.

Vrijdag twintig juli, inmiddels al weer twee dagen geleden, vertrekt iedereen. Ik weet van bijna iedereen in welke bungalow ze zitten en bijna iedereen kent mij bij naam. Met een wat melancholisch gevoel zit ik voor de studio terwijl de auto’s een voor een toeterend het park uitrijden. De buurmeisjes zijn weg, voor even is het stil in en rond de studio. Praten over God gaat niet meer en is ook niet meer nodig. Het verschil tussen al deze mensen en mij was dat zij zonder twijfel konden praten over het bestaan van de Here Jezus, terwijl ik vooralsnog geen idee heb waar we na onze dood naartoe gaan. Dat is wat ze hun geloof noemen, het rotsvaste vertrouwen in God. In Jezus en in de waarheid van de bijbel. Als ik vroeg of het allemaal misschien wel eens verzonnen kon zijn was het antwoord was steeds hetzelfde: “God bestaat, als je zondigt en je niet laat bekeren kom je in de Hel, maar ook voor mensen die elke zondag twee maal naar de kerk gaan is het maar de vraag of er een stoel klaarstaat in de Hemel.”

Of het allemaal waar is weet ik nog niet. Eerst maar eens verder lezen in de bijbel. Ik ben inmiddels een paar zinnen verder: “10. (…) en God zag, dat het goed was.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *