Het Filter

Ik heb iets ontdekt. Ik noem mijn ontdekking: het filter. Ik zou mijn ontdekking ook ‘De constante van Tjeerd’ kunnen noemen – in navolging van bijvoorbeeld de natuurkundige Planck die zijn ontdekking simpelweg ‘de constante van Planck’ noemde. Omdat ik het wat egocentrisch vind mijn uitvinding naar mijzelf te vernoemen, heb ik gekozen voor ‘Het filter’.

Het filter treedt vooral op bij sociale media. In ’t echte leven zie je het ook wel eens voorbij komen, maar sinds de komst van Twitter (dat ik eerder omschreef als een verveelde hangplek maar inmiddels toch weer doe) is het filter in al zijn hevigheid losgebarsten.

Waarschuwing: onderstaande kan voor mensen die zelf een filter hebben erg confronterend zijn en ik stel mezelf bij deze dan ook niet verantwoordelijk voor alle mogelijke consequenties.

Het filter filtert alle opmerkingen die een persoon wil maken. Alleen de opmerkingen die door het filter komen, halen de stembanden (ofwel: vingerkootjes, in het geval van digitale correspondentie). Sommige personen hebben een beroepsmatig filter, Juristen weten bijvoorbeeld exact wat ze wel en niet kunnen zeggen en gaan dan ook heel bewust met hun woorden om.

Ieder mens heeft in bepaalde mate een filter. Sterker, in de wetenschap heeft men het deel van de hersenen dat impulsen remt en bepaalde opmerkingen dus nooit de stembanden laat bereiken, zelfs een naam gegeven: De Prefrontale cortex. Vorig jaar met NLT geleerd.

Terug naar waar we gebleven waren. Dat filter. Ik zal wat voorbeelden geven: sommige mensen twitteren de hele dag dat ze heel moe zijn, anderen plaatsen om de minuut op Facebook dat ze een nieuwe koe met Farmville hebben gewonnen. Weer een ander houdt online niet meer op over het vele schoolwerk, achterstallige kappersbezoek, lekkere chocoladetaartjes of wekelijkse bij-voorbaat-dramatische huisartsenbezoek. Men wil alleen nog maar vertellen over wat men wil vertellen en men luistert niet meer naar elkaar.

Je zou het een vergaande vorm van egoïsme kunnen noemen. Ik noem het ‘Het filter’. Mijn ontdekking. Ik hoop dat je er iets aan hebt, niet alleen voor nu maar ook voor de rest van je leven.

Een gedachte over “Het Filter”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *