“Niet meer, nu. Ik sta niet meer.”

Ik schommel wat heen en weer op de houten stijger waar een groene mat overheen is gelegd. Het waait. Voor mij draait de baan met een snelheid van dertig kilometer per uur rondjes. Ik heb het gele touw stevig vast. Ik strek mijn armen. Rechts van mij staan vijfentwintig mensen te kijken hoe het gele touw zo meteen in de haak van de baan zal schuiven.

Ik zak nog iets verder door mijn knieën. Kont naar je hakken en armen gestrekt, was de opdracht. Het gele touw schuift in het haakje. Ik hoor een klik. Mijn armen worden voor mijn lichaam uitgetrokken en de twee houten latten onder mijn voeten schuiven van de schommelende stijger af.

Ik sta nog. Het water spat steeds harder alle kanten op. In mijn hoofd hoor ik liedjes als deze. Avontuurlijke liedjes. Actie-film-liedjes. Ik sta nog. Het spattende water is veranderd in een Heuse Golf. Op de kant roepen een paar mensen “Hup, Tjeerd”. Het geroep helpt; ik sta nog.

Niet meer, nu. Ik sta niet meer. Een chronische afwijking in mijn hand-oog coördinatie heeft ervoor gezorgd dat mijn waterski’s hun eigen leven begonnen te leiden. Als ik boven kom zie ik het gele touw met dertig kilometer per uur voor me uit zwaaien. Achter me komt de volgende – wél getalenteerde – waterskiënde klasgenoot eraan.

Ondanks mijn vier semi-mislukte pogingen was de, door school georganiseerde, waterskimiddag een groot succes. Leraren veranderen in mensen en vertellen anekdotes over bijna-doodervaringen in bootjes die in het verleden over de kop zijn gevlogen. Klasgenoten waterskiën zonder zichtbare moeite het parcours drie keer rond.

Ik geloof niet dat dit stukje jullie aan het denken zet. Hoeft ook niet. Ik wou gewoon graag mijn eerste waterski-ervaring even kwijt. Bij deze.

 

 

Kijk. Voor de duidelijkheid.

One Reply to ““Niet meer, nu. Ik sta niet meer.””

  1. Spannend Tjeerd. Je hebt geen afwijking, gewoon een te lange afstand van je “kont-naar-je-hakken”-probleempje. Leuk verhaal!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *