Vliegende vliegen

Ik pak de gum van de vensterbank en draai hem om, een grote zwarte vlek zit eronder. Op de vensterbank liggen de resten van een vlieg.

We hebben Frans. Mijn lerares probeert onze aandacht erbij te houden door steeds te roepen dat we straks ‘eens even iets anders gaan doen’. Ik vertrouw het nu al niet, na vier jaar middelbare school weet ik dat ‘even iets anders’ vaak niet veel meer dan een liedje of gedichtje van maximaal 5 minuten op youtube is. En, al gaan we straks wat anders doen, die opmerking nodigt nou niet bepaald uit om dan nu heel hard aan het werk te gaan.
Ik zoek dus afleiding, afleiding van het eeuwige gewrarwel over grammatica, vervoegingen en werkwoorden. Die afleiding vind ik vaak wel, meestal bij mijn buurman, vaste collega tijdens Frans; Roel.
Ook deze les, we zijn druk in gesprek over alles wat niet met Frans te maken heeft. Vakantie, tussenuren, werk, leraren, huisdieren, broers en zussen. Je kan het zo gek niet bedenken, wij hebben het er over.
Plots wordt ons gesprek onderbroken, niet door klasgenoten, niet door onze lerares, niet door een trillend mobieltje. Nee, door een onverwacht lentetafereel. Er landt namelijk een vlieg op de ruit naast ons, een dikke langzame bromvlieg. En deze dikke bromvlieg komt ons tijdens zo’n les als deze erg goed uit.
Roel maait met zijn hand richting de vlieg, niet om hem meteen dood te maken, maar gewoon, om de vlieg even te pesten. De vlieg ziet de hand niet aankomen en vliegt op het allerlaatste moment omhoog, gaat over de kop, en landt op zijn rug op de vensterbank.
2 minuten gebeurt er helemaal niks, we kijken naar de vlieg. Dood. Dat kan niet anders. Geen enkel teken van leven. En dan, vanuit het niets, gaat de vlieg er van door. Hij beweegt. Hij loopt, hij vliegt. Roel en ik zijn er van overtuigd dat we zojuist de eerste toneelspelende vlieg hebben gevonden. Sommige kansen moet je niet aan je voorbij laten gaan, dit is zo’n kans. Weten wij veel in wat voor sbs6 live-show je hiermee beroemd kan worden, een vlieg die doet alsof hij dood is. Alles kan, alles mag bij sbs6.
We willen de vlieg vangen. Maar niet zoals normaal, hij moet namelijk nog leven. Roel verzint een plan, iets met een pen en plakband en een gummetje. Hij voert het plan uit, knutseld een kwartier lang aan zijn zelfbedachte vliegenvanger.
Dan is de vliegenvanger klaar, ik licht de voor- en achterburen in, iedereen moet toch weten wat wij aan het doen zijn. zes paar ogen zijn op de vlieg gericht, de vlieg die nietsvermoedend op de vensterbank zit. Roel brengt de pen dichterbij, haalt het plakbandje los en BOEM. Er ging iets niet goed, het gummetje viel van de pen af, boven op de vlieg.

2 Replies to “Vliegende vliegen”

 1. Beste Tjeerd,

  Ik heb genoten van je mooie verhalen! Wat een mooie stijl en er zit ook spanning en humor in. Misschien maak je hier later je beroep wel van!

  Misschien kun je er een boek van maken en dit publiceren!

  Heel knap, dat je hier tijd voor vrij kunt maken in je drukke schoolactiviteiten!

  Ik hoop dat alles goed gaat met jullie allemaal!

  Hier alles goed, wij zijn de bovenverdieping aan het renoveren. Wat een klus zeg! Maar het wordt wel heel mooi.

  Lieve groet voor jullie allen! Liefs Bram en Jacoba

 2. Hey Tjeerd,

  Ik heb weer genoten van je verhalen. Wat schrijf je leuk! Het maakt het gemis van het Wiersma’s Magazine weer helemaal goed.

  Groetjes,
  Johanna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *